Startsida


MänniskorISO 100 // Slutare 1/60 // Bländare f/2,0
 
Teknisk analys: Detta är ett självporträtt taget med hjälp av Canon Utility, som låter en se kamerans live view på sin datorskärm istället för kamerans display. Eftersom jag ville att detta skulle vara en väldigt ljus och "drömmande" bild, ville jag hålla ISO:t så lågt som möjligt. Vid självporträtt är det inte heller helt lätt att få fokusen på ögonen 100% så därför lät jag bländaren vara kvar på f/2,0 istället för att ha så kort skärpedjup som möjligt (vilket jag ofta har i vanliga fall). För att sedan få det ljuset jag ville ha lät jag slutaren variera. För att undvika skakningar försökte jag självklart hålla den så snabb som möjligt. 
 
Ljuset i bilden är helt naturligt och kommer från ett fönster. För att lätta upp skuggorna på min vänstra sida skulle jag kunna ha använt en reflexskärm. 
 
Intention med bilden: Intentionen med bilden var att ta fräscha och ljusa självporträtt som kan användas på blogg/facebook m.m. 
 
Estetisk analys: Bilden blev som jag ville ha den när det kommer till den "ljusa och drömmande" känslan. Jag skulle som sagt kunnat använda en silvrig reflexskärm och då dessutom bli av med den gula färgnyansen... men jag tycker det funkar! Jag tycker kompositionen är bra då ögonen är ungefär en tredjedel ner från bildens övre kant och överkroppen "bär upp" bildens nedre parti - dvs det händer något överallt i hela bilden, samtidigt som fokus hamnar på ansikte och ögon.
 
 
ISO 200 // Slutare 1/160 // Bländare f/2,8
 
Teknisk analys: Denna bilden togs i slutet av en fotografering utomhus. Det började bli mörkt och jag plockade därför upp min externa blixt. Jag riktade den snett uppåt och tog en närbild av Ellas ansikte. Detta gav ett fantastiskt ljus som förstärker hennes akademiska drag. Tack vare det korta skärpedjupet (f/2,8) blev det en mjuk, vacker bokeh-bakgrund. När man fotograferar med blixt måste man begränsa slutartiden så att blixten hinner med, samtidigt vill man att den ska vara så snabb som möjligt för att undvika skakningar (då vi inte hade något stativ). ISO:t höjdes därför till 200. Skärpan hamnade tyvärr på hårstrået framför hennes ansikte och inte på ögonen. Detta bättrades därför på i efterhand i photoshop.
 
Intention med bilden: Det fanns ingen speciell intention med bilden - förutom att ta ett vackert porträtt. Vad som stog ut med denna bilden var hennes naturliga och avslappnade ansiktsuttryck. Ibland när jag tittar på den tycker jag att jag skymtar ett leende och ibland tycker jag att jag skymtar sorg. Det är ett intressant porträtt.
 
Estetisk analys: Färgerna i denna bild går fantastiskt bra ihop. Det gula som både är i bakgrunden och i hennes hår återupptas i ögonen. Kompositionen tillåter en att tänka på vad som finns bakom henne och med tankte på att det inte finns några konkreta föremål/händelser, utan bara lugna vackra färger, ger det ett väldigt lugnt intryck. Jag kunde ha redigerat bort hårstråt... men jag ville inte. Det förstärker på något sätt känslan av att det finns så mycket mer i världen än vad man ser i vanliga fall. Att detaljer är vackra.
 
 
Model: Nicole Grängshem / MUA: Frida Skoglund/Nyx Cosmetics / Hair: Denise & Sarah/Salongen
 
ISO 100 // Slutare 1/2500 // Bländare f/1,4
 
Teknisk analys: Bilden togs en solig dag vid Frihamnen i Stockholm. ISO:t kunde hållas lågt och därmed slapp jag brus. Lägsta bländare användes för att vägen framför flickan skulle bli ur fokus. Slutaren var tvungen att vara snabb då det var så ljust utomhus. En stor reflexskärm skulle används för att ljusa upp flickan men vi hade tyvärr inte tillgång till någon på plats.
 
Intention med bilden: Bilden togs för en modebloggerska som ville ha bilder till sin blogg. Till en början tog vi mest portätt men sedan fick vi syn på hur himlen speglade sig i fönstrena. Det tyckte vi var riktigt läckert och tog därför några bilder längre ifrån. 
 
Estetisk analys: Bilden representerar flickan som tuff, men ändå lekfull med tanke på det neongula halsbandet och ballongerna. Hon är i en till synes smutsig och tråkig miljö - tills man får syn på den vackra himlen med de fritt flygande molnen som speglas i fönstrena. De "fritt flygande" ballongerna representerar molnen här nere på marken och flickan är den som tagit dem hit.