Startsida


MänniskorISO 100 // Slutare 1/60 // Bländare f/2,0
 
Teknisk analys: Detta är ett självporträtt taget med hjälp av Canon Utility, som låter en se kamerans live view på sin datorskärm istället för kamerans display. Eftersom jag ville att detta skulle vara en väldigt ljus och "drömmande" bild, ville jag hålla ISO:t så lågt som möjligt. Vid självporträtt är det inte heller helt lätt att få fokusen på ögonen 100% så därför lät jag bländaren vara kvar på f/2,0 istället för att ha så kort skärpedjup som möjligt (vilket jag ofta har i vanliga fall). För att sedan få det ljuset jag ville ha lät jag slutaren variera. För att undvika skakningar försökte jag självklart hålla den så snabb som möjligt. 
 
Ljuset i bilden är helt naturligt och kommer från ett fönster. För att lätta upp skuggorna på min vänstra sida skulle jag kunna ha använt en reflexskärm. 
 
Intention med bilden: Intentionen med bilden var att ta fräscha och ljusa självporträtt som kan användas på blogg/facebook m.m. 
 
Estetisk analys: Bilden blev som jag ville ha den när det kommer till den "ljusa och drömmande" känslan. Jag skulle som sagt kunnat använda en silvrig reflexskärm och då dessutom bli av med den gula färgnyansen... men jag tycker det funkar! Jag tycker kompositionen är bra då ögonen är ungefär en tredjedel ner från bildens övre kant och överkroppen "bär upp" bildens nedre parti - dvs det händer något överallt i hela bilden, samtidigt som fokus hamnar på ansikte och ögon.
 
 
ISO 200 // Slutare 1/160 // Bländare f/2,8
 
Teknisk analys: Denna bilden togs i slutet av en fotografering utomhus. Det började bli mörkt och jag plockade därför upp min externa blixt. Jag riktade den snett uppåt och tog en närbild av Ellas ansikte. Detta gav ett fantastiskt ljus som förstärker hennes akademiska drag. Tack vare det korta skärpedjupet (f/2,8) blev det en mjuk, vacker bokeh-bakgrund. När man fotograferar med blixt måste man begränsa slutartiden så att blixten hinner med, samtidigt vill man att den ska vara så snabb som möjligt för att undvika skakningar (då vi inte hade något stativ). ISO:t höjdes därför till 200. Skärpan hamnade tyvärr på hårstrået framför hennes ansikte och inte på ögonen. Detta bättrades därför på i efterhand i photoshop.
 
Intention med bilden: Det fanns ingen speciell intention med bilden - förutom att ta ett vackert porträtt. Vad som stog ut med denna bilden var hennes naturliga och avslappnade ansiktsuttryck. Ibland när jag tittar på den tycker jag att jag skymtar ett leende och ibland tycker jag att jag skymtar sorg. Det är ett intressant porträtt.
 
Estetisk analys: Färgerna i denna bild går fantastiskt bra ihop. Det gula som både är i bakgrunden och i hennes hår återupptas i ögonen. Kompositionen tillåter en att tänka på vad som finns bakom henne och med tankte på att det inte finns några konkreta föremål/händelser, utan bara lugna vackra färger, ger det ett väldigt lugnt intryck. Jag kunde ha redigerat bort hårstråt... men jag ville inte. Det förstärker på något sätt känslan av att det finns så mycket mer i världen än vad man ser i vanliga fall. Att detaljer är vackra.
 
 
Model: Nicole Grängshem / MUA: Frida Skoglund/Nyx Cosmetics / Hair: Denise & Sarah/Salongen
 
ISO 100 // Slutare 1/2500 // Bländare f/1,4
 
Teknisk analys: Bilden togs en solig dag vid Frihamnen i Stockholm. ISO:t kunde hållas lågt och därmed slapp jag brus. Lägsta bländare användes för att vägen framför flickan skulle bli ur fokus. Slutaren var tvungen att vara snabb då det var så ljust utomhus. En stor reflexskärm skulle används för att ljusa upp flickan men vi hade tyvärr inte tillgång till någon på plats.
 
Intention med bilden: Bilden togs för en modebloggerska som ville ha bilder till sin blogg. Till en början tog vi mest portätt men sedan fick vi syn på hur himlen speglade sig i fönstrena. Det tyckte vi var riktigt läckert och tog därför några bilder längre ifrån. 
 
Estetisk analys: Bilden representerar flickan som tuff, men ändå lekfull med tanke på det neongula halsbandet och ballongerna. Hon är i en till synes smutsig och tråkig miljö - tills man får syn på den vackra himlen med de fritt flygande molnen som speglas i fönstrena. De "fritt flygande" ballongerna representerar molnen här nere på marken och flickan är den som tagit dem hit. 

Rörelse 
ISO 100 // Slutare 1/2000 // Bländare f/1,4
Teknisk analys: Bilden är tagen utomhus (mycket ljus), därmed kunde jag ha lägsta möjliga ISO-tal för att undvika brus. För att fokusen ska hamna på min modell har jag en stor bländare som medför en suddig bakgrund. Slutaren kunde vara så snabb som 1/2000 utan att det blev för lite ljus, vilket var perfekt för att frysa rörelsen.
 
Intention med bilden: Uppdraget var att fota potentiella headerbilder till en modebloggerska. I bilden så står hon i fokus med sin egenutvalda outfit. För att ge bilden mer liv, och inte bara vara en vanlig outfitbild, expremiterade vi med rörelse i håret, vilket fungerade utmärkt.
 
Vad jag personligen skulle vilja förbättra med bilden är miljön. Det skulle vara bättre om bilderna var tagna t.ex. inne i stan. Det skulle då vara mer rörelse runt omkring henne och hon skulle framstå som mer integrerad och social. Å andra sidan är denna miljö mer mystisk och hon som person sticker ut.
 
Det finns såvida fördelar/nackdelar vilken miljö man än väljer beroende på vad man vill förmedla. Detta är därför passande för kunden (bloggerskan) att få bestämma. 
 
Estetisk analys: Utan rörelsen i håret skulle bilden vara mindre intressant. Jag tycker om det ljusa håret samt hennes blus mot den softade, lite mörkare bakgrunden. Tiden ser på något sätt ut att stå stilla där hon är. Färgerna passar bra ihop.
 
 
 
ISO 100 // Slutare 1/10 // Bländare f/5
Teknisk analys: Det var mörkt utomhus och för att kunna hålla ett lågt ISO-tal och därmed minska bruset, bestämde jag mig för att ta en motljusbild (plus att det blir fantastiskt fint som en typ av "bakgrund")! Slutaren var långsam, dvs hög slutartid, så att jag hann med att panorera och få till rörelsen i bilden. Eftersom det inte är helt lätt att fokusera rätt när motivet rör på sig använde jag mig av relativt hög bländare. 
 
Intention med bilden: Intentionen var att ta en häftig panoreringsbild på hunden Chilla. I denna bild får man verkligen intrycket av att det går så fort som det faktiskt gick när hon sprang över ängen i solnedgången. Ett fryst ögonblick av hennes galopp fångas på bilden. 
 
Estetisk analys: Färgerna i bilden är vackra & solnedgången värmer den kalla kvällen. Att hunden inte är 100 % i mitten av bilden är jag medveten om och detta kunde kanske ändras. Att trädet till höger skymmer solen är synd då jag tror bilden skulle vara häftigare om den var mer symmetrisk (dvs den 'oranga' bakgrunden på höger sida också). 
 
 
Bonusbild: Som i berg- & dalbana